This is Diego Conterno je už třetí akcí ze série, v níž vždy detailně představujeme jednu osobnost, jejíž tvorba nás v Almě inspiruje a ovlivňuje.
Diego Conterno je italský vinař z Monforte d’Alba v Piemontu, specializující se na klasické Barolo z odrůdy Nebbiolo s důrazem na bio vinifikaci a terroir. V roce 2000 opustil slavné rodinné vinařství Conterno-Fantino, které v roce 1982 spoluzakládal se svými bratranci, a rozjel vlastní projekt zaměřený více na tradiční styl výroby vína. V roce 2010 se k němu připojil jeho syn Stefano a společně dnes hospodaří na 8,5 hektarech vinic, včetně slavné parcely Ginestra, považované kritiky za jednu z nejlepších poloh v Barolu. Diego se učil vinařskému řemeslu u legendárního Beppe Colly v Prunottu – jednoho z nejvýznamnějších vinařů v historii regionu, který významně přispěl k tomu, že se Barolo stalo synonymem pro luxusní vína a lanýže.
Alma nabídne hostům výběr toho nejzajímavějšího, co vzniká v Diegově sklepě v Monforte d’Alba, a to formou uvolněného večera přímo se samotným vinařem.
1. část večera – degustace (18:00)
Večer odstartuje degustace vín z Diegova soukromého archivu, raritní ročníky, doplněné unikátním komentářem. Proběhne v historické degustační místnosti, kapacita je vzhledem k charakteru vzorků velmi omezená (max. 10 osob). Cena: 3550 Kč
2. část večera – večeře (17:30)
V restauraci na vás čeká speciální menu šéfkuchaře Petra Židka, inspirované regionem Piemonte, který proslul nejen plnými červenými víny, ale i lanýži a lískovými ořechy. Žádné nudné akademické menu s dlouhými přednáškami – těšte se na fresh & casual večer s čtyřmi chody, amuse bouche a čtyřmi skleničkami špičkových červených vín a jednou sklenkou champgne, které je zde také ve veliké oblibě!
MENU
- Pivní košíček, krém z grilovaného celeru, hruška, bagna cauda pěna
& Jean Josselin Les Blancs 2020, Champagne, Francie - Marinovaný pstruh, omáčka z lískových ořechů, grilovaná kapusta, bezové kapary, olej z fíkových listů
& Diego Conterno Dolcetto d’Alba 2024, Piemonte, Itálie - Hovězí tatarák, lanýžová emulze, černý lanýž, černý bez, topinka
& Diego Conterno Langhe Nebbiolo “Balluma” 2023, Piemonte, Itálie - Stařené kachní prso, kandované koření, pečené červené zelí, barolo jus
& Diego Conterno Barolo Le Coste di Monforte 2021, Piemonte, Itálie - Čokoládová pěna, pečené kaštany, kakaové chipsy, zabaglione
& Diego Conterno Barolo Chinato, Piemonte, Itálie
Cena menu vč. vína: 2990 Kč / osoba
3. část večera – party (17:30)
Po večeři se s Diegem přesouváme do Vinárny na dvorku. Čeká vás příjemný večírek s hudbou a volném rozléváním všeho, co od Diega máme. Ideální čas na skleničku digestivu ve skvělé společnosti